Budakalász

A környezettel, a szép kerttel kapcsolatos írások

Katona Andi írása

Budakalász, 2009. szeptember 09.

Tippek az allergia ellen

 

1. Kép

Idén lesz 13 éve, hogy pollenallergiám van. Kezdetben a tünetek szinte fel sem tűntek, annyira enyhék voltak. Csak utólag vált világossá, hogy a minden évben pontosan ugyanakkor kiújuló szemviszketésem minek lehet a következménye. Aztán a szemszárazság mellett megjelent az orrnyálkahártya irritáció, majd a szénanátha áradata. A legrosszabb pedig az augusztustól egészen októberig elhúzódó asztmatikus köhögés volt. Nem mondhatom, hogy az évek során találtam volna száz százalékig hatásos gyógymódot, bár ehhez hozzá kell tennem, hogy egy nagyon fontos alap kritériumomat mindvégig követtem, ami szerint leginkább a természetes gyógymódokat próbáltam követni, még ha ez sokszor nem jelentett tünetmentességet csak „túlélést”.

2. Kép


A több mint egy évtizede tartó pollenallergiám kezelése során azonban megtapasztalhattam pár olyan módszert, amely határozottan segített a tünetek elviselésében… igen, csak az elviselésében, esetleg enyhítésében, de megszüntetésében sajnos nem. Azonban aki allergiás, az tudja, hogy sokszor a tünetenyhítés is életmentő lehet.

 

Parlagfű!

A kézi gyomlálás az egyik leghatékonyabb módszer. Ezt a módszert csak a virágzás előtti időbe ajánljuk, mert a nagy tömegű pollennel való találkozás egészségre gyakorolt hatása minden életkorban kedvezőtlen.

 

Tippek:

1. Zárjuk ki a polleneket:

3. Kép

A legelső és egyben legegyszerűbb tanács, miszerint próbáljunk minél kevesebbet tartózkodni a szabadban a pollenallergia időszakában. Amennyire az időjárás engedi, igyekezzünk a lakás ablakait zárva tartani és csak napjában többször, de rövid idő alatt szellőztessünk. Ebben az időszakban sokkal tudatosabban kell élnünk, figyelnünk kell arra, hogy úti célunk és egyben hétvégi programjaink lehetőleg zárt térben történjenek inkább.

 2.  Elő a rongyzsebkendővel:
Lehet, hogy kiment a divatból, nem a legesztétikusabb és egyesek szerint nem is higiénikus, de sajnos a papír zsebkendővel szemben a ruhazsebkendő nem kezdi ki annyira az orrunkat, nem lesz annyira piros és érzékeny a sok fújás után.

3. Ha az orr már nem bírja:
Amikor az orr a sok fújástól „rongyossá” válik, azaz kipirosodik és a felső hámréteg kezd hámlani, akkor tanácsos körömvirág kenőcsöt használnunk a kisebesedett területre. Ugyanis a körömvirág hámréteg képző és nyugtató hatású. Körömvirág kenőcsöt készíthetünk házilag is. Negyed kocka disznózsírt felfőzünk kevés vízzel és két marék körömvirág szirommal. Két felforralás után szűrjük le és tegyük tégelyekbe a kenőcsöt.

4. Tengeri só:

4. Kép

Kaphatók tengeri sót tartalmazó orr spray-k, amelyek használatuk során megtisztítják az orrüreget és kispriccelik az orr nyálkahártyáján megtalálható pollenporszemeket. Amennyiben nem akarunk drága szerekre költeni, akár magunk is elkészíthetjük a sóoldatot. Meleg vízben oldjunk fel egy kanál sót (jobb, ha tengeri sót veszünk) és csepegtessük az orrunkba. Amennyiben bele tudjuk spriccelni az orrba, az a legjobb, ugyanis az irritáció hatására kitüsszentjük a bent ragadt polleneket.

5. Orrdugulás ellen:

5. Kép

A tengeri só spray nem orrdugulás ellen, hanem a pollenmentesítés ellen hasznos. Amennyiben az orrunk bedugult, ami rendkívül kellemetlen tud lenni, akkor a „nózi inhaláló” mentolos illata hamarosan felszabadítja a bedugult orr légzését. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha a régi jó Vietnámi Balzsamot szagolgatjuk, szippantjuk be mélyen. Ne kenjük az orrunkba, mert a sebes felületeket még jobban kicsípheti.

6. Köhögés ellen:

6. Kép

Ha az orrunkon keresztül már kapunk levegőt, akkor áttérhetünk a köhögés csillapítására. Szinte mindenki ismeri az ősi gyógymódot, bár ennek ellenére egyre ritkábban alkalmazzák a kamillás inhalálást. Egy fazék vízben egy marék kamilla virágot felforralunk, majd a forró gőz fölé ülünk és beszívjuk a felcsapódó párlatot. A kamilla gyulladáscsökkentő hatású és köhögéskor segít a könnyebb légzés elérésében.

7. Lélegezzünk könnyebben:

7. Kép

Szintén a tengeri só áldásos hatásához kell fordulnunk. Majdnem minden patikában kapható ma már sópipa. Ez a kis szerkezet tengeri sóval van feltöltve és napi fél órát szívnunk kell belőle a kívánt eredmény érdekében. Valóban hatásos, rendkívül megkönnyíti a légzést allergiaszezonban.

8. Gyakori hajmosás:
Mossunk a szokásosnál is gyakrabban hajat, ugyanis a hajunk szokatlanul nagy mennyiségben képes magába gyűjteni a port, így a polleneket is, ami pedig könnyen irritálhatja a szervezetünket.

9. Szemviszketés:
Semmi esetre se engedjünk a kísértésnek és ne dörzsölgessük a szemünket, főleg ne, izzadt vagy koszos kézzel. Attól csak rosszabb lesz. Ha könnyezik a szemünk, akkor töröljük meg zsebkendővel, esetleg hűsítő törlőkendővel. Amennyiben a szemünkbe szállt por teljesen kiszárította a szemünket, akkor szemcseppel állítsuk helyre a szem könnyháztartását. Erős szélben napszemüveggel védekezhetünk a szemünkbe csapódó pollenporszemek ellen.

 

Fontos!

Ha a pollenallergia ismert tünetei mellett köhögés vagy nehézlégzés is jelentkezik, azonnal szakorvoshoz, vagy tüdőgyógyászhoz kell fordulni, mert ezek a tünetek már az allergiás folyamat továbbterjedését mutatják az alsó légutak, a tüdő felé.

Képek forrása:

Kép1: http://www.flickr.com/photos/labambola/3772051947/
Kép2: http://www.flickr.com/photos/21933510@N07/3585687098/
Kép3: http://www.flickr.com/photos/davekent/259150520/
Kép4: http://www.flickr.com/photos/thesearemine/3498468916/
Kép5: http://naturbox.hu/
Kép6: http://www.flickr.com/photos/annetanne/2585150880/
Kép7: http://www.nadorpatika.hu

 © Copyright 2008, http://www.budakalaszszepkert.hu All Rights Reserved.

Kapcsolat: budakalasz@budakalaszszepkert.hu